En envis distriktsläkare och snabb vård räddade förmodligen livet på Sören Fröjd från Lenhovda.

Semesterresan blev inte riktig som vanligt för Sören Fröjd från Lenhovda

I september 2013 åkte Sören och hans fru till Kreta tillsammans med grannarna för att njuta och ha kul. Men för Sörens del blev det inte som han tänkt sig. Han kände sig trött och hängig och orkade inte följa med sitt ressällskap.
Han känner sin kropp väl och det var något som inte stämde. Inte ens att äta var gott trots utbudet och vännerna.
Sören längtade hem men flygresan blev en enda pina och inte blev han piggare efter hemkomsten. Han tyckte att allt gick i slow motion.

Så efter ett tag tyckte han att det behövdes en uppryckning och tillsammans med frugan stack han iväg till ett SPA i Tyskland. För första gången på länge kände sig Sören en aning starkare och fick en viss återhämtning.
På hemvägen från Tyskland körde de genom Polen, där hans fru kommer från, och tittade på ett hus som finns i planerna för våren 2014.

Väl hemma i Lenhovda igen fortsatte han att gå ner i vikt och fick mer ont. En väldigt engagerad distriktsläkare gav sig inte och skickade Sören på den ena provtagningen efter den andra.

Blod i avföringen och stafylokocker tydde på ett sår i magsäcken men distriktsläkaren nöjde sig inte med det utan skickade Sören på tjocktarmsröntgen och datortomografi. Då upptäcktes en tumör till höger i tjocktarmen .
En kirurgisk undersökning gjordes och en operation planerades till den 20 mars.

Onsdagen den 12 mars vaknade Sören med smärta i magens högra sida och han var rejält svullen. Efter ett tag började han kräkas och efter en kontakt med sjukvården gick larmet, det blev ambulans till lasarettet i Växjö.
Dagen efter genomfördes en operation där 1,6 kilo tjocktarm togs bort under två och en halv timme. Kirurgen tog med god marginal och allt elakt ska vara borta. Allt tyder på ett lyckat ingrepp.

Sen väntade en vecka med dropp och efterhand välling för att magen skulle börja fungera igen. En serie blodprov togs och läkaren skrattade när han lättad kunde meddela Sören att ingen antydan till cancer finns längre.
– Men hade du kommit in en dag senare än du gjorde, kunde det gått illa, då hade förmodligen tjocktarmen spruckit, sa läkaren.

Det första jag gjorde när jag kom hem var att ta fram telefonkatalogen och leta upp bankgironumret till Cancerstiftelsen i Kronobergs län, berättar en glad Sören.

– Sen satte jag in en tusenlapp i ren glädje över den fantastiska vård jag fått, nu när jag fått livet tillbaka.

Mars 2014